Urządzenia przydatne w gastronomii

O tym, że restauracja odniesie sukces decyduje kilka czynników. Prócz profesjonalnej kadry, najważniejsze są urządzenia gastronomiczne, które wpłyną na jakość pracy. Ta zaś bezpośrednio przełoży się na zadowolenie klientów. O tym, co składa się na obowiązkowe wyposażenie gastronomii, jest poniższy tekst.

Profesjonalne stanowiska pracy

Stół gastronomiczny (inaczej roboczy) to miejsce, przy którym przygotowywane są posiłki. To na nim kucharze kroją, szatkują, mieszają, a na koniec przystrajają gotowe dania przed podaniem gościom.

W zależności od układu przestrzennego kuchni, stół może być przyścienny lub centralny. Najlepiej, by został wykonany ze stali nierdzewnej. Wtedy po pierwsze łatwo będzie można utrzymać go w czystości, a po drugie będzie trwały. Musi też posiadać niezbędne atesty, które mają stoły oferowane przez profesjonalny sklep gastronomiczny.

Często stoły gastronomiczne mają regulowane nóżki. Poza tym pod blatem roboczym mogą znajdować się szuflady na często używane przybory lub szafki na większe naczynia. Warto to dopasować do pozostałych mebli w kuchni.

Sprzęt do obróbki termicznej

W zależności od tego, jakie dania serwować będzie restauracja, należy kupić niezbędny sprzęt. W prawie każdym lokalu przyda się piec konwekcyjno-parowy. Można w nim szybko przygotować kilka dań. Poza tym potrzebna będzie także kuchnia gazowa i grill.

W restauracji serwującej sushi trzeba mieć urządzenie do gotowania ryżu. Niezbędna będzie też duża chłodziarka. W pizzerii potrzebny będzie piec elektryczny lub opalany drewnem. Food truck z fast foodem musi mieć urządzenie do kebaba i specjalny nóż. Przyda się także duża frytkownica i witryna chłodnicza na zestaw sałatek.

Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

Zmywarki i wyparzarki

W zależności od tego, jak duży jest lokal, potrzebna będzie przynajmniej jedna profesjonalna zmywarka do naczyń i wyparzarka do szkła. To nie tylko wygoda dla personelu i oszczędność wody, ale także wymóg prawny. W wielu lokalach dostępne są także baseny do wstępnego opłukiwania naczyń.

Zmywarki gastronomiczne są nie tylko bardziej trwałe, ale także szybsze od tych używanych w domu. W dużych restauracjach jest kilka zmywarek – każda służy do mycia innego rodzaju naczyń. W zmywarkach kapturowych myje się większe naczynia, a w tunelowych talerze, kubki i miski. Do tego dochodzi jeszcze zmywarka (często z wyparzarką) do szkła oraz sztućców.

Urządzenia gastronomiczne w restauracji należy dopasować do tego, jak duży jest lokal oraz jakiego rodzaju posiłki będzie serwować. Choć zakup sprzętu to spory wydatek, bez niego prowadzenie biznesu z sukcesem jest niemożliwe. Przed zakupem wyposażenia warto sprawdzić, czy sklep oferuje wypożyczalnie bądź leasing sprzętu. W niektórych wypadkach może być to korzystniejsze niż zakup.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze pojemniki termoizolacyjne na GastroProdukt.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here