Utylizacja oleju spożywczego

Recykling oleju spożywczego jest procesem długotrwałym i czasochłonnym, niemożliwym do przeprowadzenia przez firmę, która nie posiada sprzętu i możliwości zorganizowania takiej produkcji. Zużytego oleju po smażeniu nigdy nie wolno odprowadzać do normalnej kanalizacji, ponieważ zatyka on rury kanalizacyjne, które trudno jest oczyścić.

Ale problemy z wodą to nie jedyna szkoda spowodowana niewłaściwą gospodarką odpadami. Zużyty olej kuchenny, na przykład, zawiera składniki, które zanieczyszczają środowisko. Tymczasem normalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa gastronomicznego zależy od przestrzegania przepisów sanitarnych, a akty prawne przewidują odpowiedzialność administracyjną i kary pieniężne za naruszenie zasad bezpieczeństwa ekologicznego. Właściwą rzeczą, jaką powinien zrobić dyrektor, jest utylizacja zużytego oleju spożywczego.

W jaki sposób oczyszczany jest zużyty olej roślinny?

Przy użyciu specjalnego sprzętu, olej zostanie poddany głębokiej obróbce i trafi do dalszego wykorzystania w innych obszarach działalności. Na przykład przetwarzanie oleju roślinnego na składnik do biopaliwa następuje, gdy:

  • Oczyszczanie z wody i cząstek stałych – Najpierw następuje ogrzewanie, a następnie w specjalnej wirówce oddzielane są cząstki stałe i wilgoć.
  • Dokładna filtracja – usuwa najmniejsze cząsteczki brudu.

Otrzymany osad z cząstek stałych proponuje się wykorzystać jako bionawóz. Głównym produktem jest biodiesel, stosowany do tankowania samochodów, w różnych sektorach przemysłu petrochemicznego, rzadziej do produkcji smarów gęstych.

Koszt zużytego oleju roślinnego

Cena przepracowanych olejów roślinnych, które firma utylizacyjna olej, gotowa jest zaoferować, uzależniona jest od rodzaju i stopnia ich zanieczyszczenia (zużyty olej spożywczy po smażeniu frytek jest najbardziej kosztowny w utylliazacji gdyż jest mocno zanieczyszczony.). Proponowana objętość oleju odgrywa także istotną rolę jeżeli chodzi o koszt utylizacji.

Oprócz korzystnej ceny firma utylizacyjna jest również gotowa zaoferować swoim klientom:

  • Pomoc w ocenie klasy zagrożenia wszelkich odpadów;
  • Pomoc w zbiórce i usuwaniu zużytych olejów słonecznikowych lub olejów do głębokiego smażenia: Nasi specjaliści robią wszystko we własnym zakresie, korzystając z nowoczesnego sprzętu i pojazdów;
  • Możliwość jednorazowego zakupu lub długoterminowej współpracy na podstawie odpowiedniej umowy. Zawierając umowę, firma oferuje inny zestaw usług środowiskowych, które mogą być przydatne i korzystne dla klienta;
  • Pomoc profesjonalnych konsultantów i managerów na wszystkich etapach współpracy;
  • Duże doświadczenie w zakresie usuwania i unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych różnych klas i rodzajów (olej, żywność, olej itp.). Szybka realizacja zamówień, płynna praca.

Po wykonaniu usługi utylizacji zużytego oleju posmażalniczego klientowi wystawiane są następujące dokumenty: akt przyjęcia i przekazania odpadów z datą i ilością przekazanego do utylizacji zużytego oleju posmażalniczego, akt rozliczeniowy wykonanych prac/usług świadczone na utylizację zużytego oleju posmażalniczego, do którego dołączone są również odpowiednie zezwolenia naszej firmy: licencje, certyfikaty, certyfikaty, faktura VAT jest rejestrowana w formie elektronicznej dla przedsiębiorstw podatników VAT.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here